Διεθνής Αναγνώριση με Σειρά εντυπωσιακών επεμβάσεων Ελάχιστα Επεμβατικής Xειρουργικής διενεργήθηκαν σε ασθενείς καρκίνο Ήπατος με το τελευταίας τεχνολογίας Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi και Υβριδικές Λαπαροσκοπικές τεχνικές από την ομάδα Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος της AIMIS The American Institute of Minimally Invasive Surgery.

Με πλήρη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο πρωτοποριακές επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής για κακοήθει νεοπλάσματα του ήπατος από την εξειδικευμένη ομάδα Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής του American Institute – AIMIS. Doctor Athanasios Petrou - General Surgery-Hepatobiliary-Pancreatic Surgery

Η εξειδικευμένη ομάδα της AIMIS με έδρα το American Medical Center (AMC) και επικεφαλή του τμήματος τον διακεκριμένο Ελλαδιτη Χειρουργό Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος, Δρ. Αθανάσιο Πέτρου, πραγματοποίησε επιτυχώς ηπατεκτομές εξαιρετικής δυσκολίας και μείζωνος βαρύτητας. Ο πρωτοπόρος στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ήπατος – Πακρέατος, Δρ. Αθανάσιος Πέτρου, συνεπικουρούμενος από τον επίσης εξειδικευμένο Κύπριο Χειρουργό Δρ. Κυριάκο Νεοφύτου, άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα ένα νέο κεφάλαιο στον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο.

Οι επεμβάσεις Ρομποτικής με Υβριδικές Λαπαροσκοπικες τεχνικές διενεργήθηκαν σε 2 άνδρες ασθενείς 65 και 68 ετών αντίστοιχα με διάγνωση ηπατοκυταρικού καρκίνου. Η πρώτη αφορούσε ογκό του δεξιού λοβού του διαμέτρου 15 εκατοστών και διήθηση των αγγείων όπου και αφαιρέθηκε το 60% του ήπατος. Η μεν δεύτερη υψηλής πολυπλοκότητας ηπατεκτομή αφορούσε την πρώτη στον ευρητερό ελλαδικό χώρο επέμβαση δεξιάς οπίσθειας ηπατεκτομής σε ασθενή με σύγχρονη κίρρωση ήπατος και ενεργό ηπατίτιδα Β.
Οι επεμβάσεις διήρκησαν λιγότερο από 3,5 ώρες και χρησιμοποιήθηκαν 5 πολύ μικρές τομές 8 χιλιοστών (αντί της κλασσική επέμβασης όπου απαιτούνται τομές μεγαλύτερες των 20 εκατοστών με διατομή των μυών του κοιλιακού τοιχώματος). Οι ασθενείς χωρίς επιπλοκές και με μέσο χρόνο νοσηλέιας λιγότερο από 4 ημέρες, εξήλθαν του AMC σε άριστη κατάσταση απολαμβάνωντας τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Να σημειωθεί ότι σε κάθε χειρουργείο Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ήπατος είναι απαραίτητη η πλέον σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, η πιστοποιημένη εκπαίδευση της χειρουργικής ομάδας, η ειδίκευση της αναισθησιολογικής ομάδας, η τεχνογνωσία, ο καταρτισμός την νοσηλευτικής ομάδας, η μακρόχρονη εμπειρία στη κλασική χειρουργική και να παράλλήλα η πλήρης νοσοκομειακή κάλυψη (εξειδικευμένοι συνεργάτες, επεμβατικό ακτινολογικό τμήμα/αγγειογράφος, εργαστηριακές υπηρεσίες, εξειδικευμένη μονάδα εντατικής νοσηλείας (Μ.Ε.Θ – ICU), κτλ, με τα οποία είναι άρτια στελεχωμένο στο AMC).

Η AIMIS διαθέτωντας το μοναδικό στην Κύπρο, τελευταίας γεναιάς ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi, (που σε σύγκριση με το προηγούμενης δεκαετίας μοντέλο Si παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία το καθιστούν μοναδικό), προσφέρει στους ειδικούς χειρουργούς σημαντικότατα πλεονεκτήματα για να πραγματοποιούν ανάλογες δύσκολες επεμβάσεις. Ορισμένα από αυτά είναι οι 4 βραχίονες, η ακρίβεια για δύσκολα χειρουργεία και το μοναδικό χαρακτηριστικό FIREFLY που έχει την δυνατότητα φθορίζουσας απεικόνισης, (night vision) σε πραγματικό χρόνο, και αναγνώρισης βασικών ανατομικών σημείων και κρυμμένων όγκων. Αυτά σε συνδιασμό με τον τελευταίας τεχνολογίας συμπληρωματικό εξοπλισμό για ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και την πρότερη εμπειρία της ομάδας, ογήγησαν στην σημαντική για την ιατρική του τόπου μας, επιτυχία

Λίγα εξειδικευμένα κέντρα ανά τον κόσμο διενεργούν αυτές τις επεμβάσεις, η οποίες έρχονται πλέον να συμπληρώσουν την γκάμα των επεμβάσεων Ρομποτικής Χειρουργικής, που πραγματοποιούνται εδώ και 3 χρόνια με απόλυτη επιτυχία από την πολυμελή και εξειδικευμένη ανά ειδικότητα Ρομποτική χειρουργική ομάδα της AIMIS στην Κύπρο.